Tweelingen

Eeneiige Tweeling & Twee-eiige Tweelingen:


Eeneiige tweelingen ontstaan doordat 1 eicel, bevrucht door 1 zaadcel, zich splitst. Dit gebeurt vaak na de bevruchting in de eileider en vindt binnen 14 dagen plaats. Als de splitsing kort na de 1ste celdeling plaats vindt dan hebben ze ieder hun eigen placenta en vruchtvliezen, maar die liggen wel vlak bij elkaar.

Als de splitsing plaats vindt na de aanleg van de placenta dan delen ze deze placenta. De buitenste vruchtvlies delen ze dan samen en in het midden is een scheiding.

Als de deling plaats vindt nadat de vliezen ook al zijn aangelegd dan delen ze en de vruchtvlies en de placenta. Dit komt slechts bij 1 % van alle eeneiige tweelingen voor.

In alle gevallen van een één-eiige tweeling zullen de kinderen op elkaar lijken en zijn ze van 1 geslacht. 

Twee-eiige tweelingen ontstaan doordat er op hetzelfde moment twee aparte eicellen door 2 aparte zaadcellen worden bevrucht.

In wezen zijn een twee-eiige tweeling een gewoon broertje en zusje maar worden op dezelfde dag geboren. Het kan dus ook dat ze van een verschillend geslacht zijn. In de baarmoeder hebben ze elk hun eigen placenta en hun eigen vliezen.

Het vaker voorkomen van tweelingen in een familie is erfelijk. Dit heeft dan betrekking op twee-eiige tweelingen, die zijn ontstaan door een dubbele eisprong. Een dubbele eisprong kan erfelijk zijn. Als aan de vaders kant tweelingen voorkomen kan deze de mogelijkheid van een dubbele eisprong doorgeven aan zijn dochters. De leeftijd en het aantal kinderen van de vrouw kan ook een rol spelen bij de kans op twee-eiige tweelingen. Het lijkt erop dat door het ouder worden de voortplantingsorgaan bij de vrouw beter gaan werken gedurende haar vruchtbare periode en als zij al meer kinderen heeft gekregen ook. Na het veertigste jaar wordt de kans op tweelingen kleiner.

 

Siamese Tweelingen:

 

Een bevruchte eicel in de baarmoeder kan zich na drie tot tien dagen nog gaan delen in twee identieke klompjes cellen. Dan spreekt men dus van een eeneiige tweeling. Maar als de bevruchte eicel zich pas veel later gaat delen, heeft het embryo misschien al handjes en voetjes. Dan is het zeer onwaarschijnlijk dat het embryo zich precies in twee identieke delen splitst. De kans is groter dat een gedeelte splitst, maar dat andere delen aan elkaar verbonden blijven. Ze blijven dan bijvoorbeeld met hun buik, billen of rug aan elkaar zitten. Dit heet een Siamese tweeling. Per miljoen kinderen worden er vier Siamese tweelingen geboren (ongeveer 3 per jaar in Nederland), als zij aan elkaar vast blijven zitten hebben ze een zeer kleine kans om te overleven. Daarom worden Siamese tweelingen tegenwoordig na de geboorte chirurgisch van elkaar verwijderd. Soms lukt dit niet of overlijd een van de twee baby’s.

Siamese tweeling

eeneiige tweeling

Twee-eiige tweeling

Maak jouw eigen website met JouwWeb