Morning-afterpil

De morning-afterpil is een manier om met behulp van twee pillen een zwangerschap te voorkomen, bij een vrouw die gevreeën heeft zonder dat daarbij een goed voorbehoedsmiddel gebruikt is. Het kan ook bijvoorbeeld wanneer een vrouw de pil vergeten blijkt te hebben, of wanneer het condoom scheurt of afglijdt.

De morning-afterpil kan gebruikt worden tot uiterlijk 3 dagen nadat er seksueel contact is geweest. Belangrijk is dat de morning-afterpil een noodmaatregel is, geen echt voorbehoedsmiddel.

Als men te laat is met het innemen van de morning-afterpil, kan men eventueel ook gebruik maken van het morning-afterpil spiraaltje. Deze is te gebruiken tot 5 dagen na de onbeschermde gemeenschap.


Hoewel het gebruik van de morning-afterpil redelijk veilig is, is de betrouwbaarheid lager dan die van 'gewone' voorbehoedsmiddelen, daarom zal het altijd als een noodmaatregel beschouwd moeten blijven.

 

Werking:

De morning-afterpil bevat een hormoon dat voorkomt dat een bevrucht eitje kan gaan groeien in de baarmoeder. Het zorgt ervoor dat het slijmvlies van de baarmoeder tijdelijk zo verandert, dat het eitje zich niet kan innestelen. Daardoor kan er geen goede groei optreden en wordt het eitje bij de eerstvolgende menstruatie gewoon afgestoten.

Soms voorkomt de morning-afterpil ook nog de eisprong, maar meestal is het zo dat de morning-afterpil geen bevruchting voorkomt, maar alleen het verder groeien van het bevruchte eitje voorkomt.

 

Betrouwbaarheid:

De betrouwbaarheid van de morning-afterpil hangt af van het tijdstip van het innemen na het mislukken van de anticonceptie. Wordt de morning-afterpil  ingenomen binnen 24 uur dan voorkomt de behandeling 95% van de te verwachten zwangerschappen. Bij inname tussen 25 en 48 uur is dit percentage nog 85% en bij inname tussen 49 en 72 uur wordt nog slechts 58% van de te verwachten zwangerschappen voorkomen.

 

Bijwerkingen:

Er kunnen bijwerkingen optreden bij het gebruik van de morning-afterpil . Relatief vaak voorkomend (bij ongeveer 1 op de 4 à 5 vrouwen) zijn misselijkheid, onderbuikspijn, hoofdpijn. Ook kunnen gespannen, pijnlijke borsten voorkomen.

De menstruatie komt vaak wat later en kan wat zwaarder zijn. Ook kan er in de weken volgend op de menstruatie nog wat bloedverlies voorkomen. Als de menstruatie meer dan 5 dagen te laat komt of beduidend lichter is dan normaal, is het raadzaam een zwangerschapstest te doen.