Rianne, Robin en Serena
Home » Problemen tijdens de zwangerschap » Klachten bij de moeder

Klachten bij de moeder

Klachten tijdens de zwangerschap
Als een vrouw zwanger is verander er veel binnen in haar lichaam. Bij sommige vrouwen is dat heel vervelend en andere vrouwen voelen zich top!
De klachten die er kunnen ontstaan bij een zwangerschap zijn: moeheid, misselijkheid, brandend maagzuur, verstoppingen, aambeien, een harde buik, rugpijn, meer vaginale afscheiding, vaak plassen, spataderen en stemmingswisselingen.
Moeheid
Veel zwangere vrouwen zijn vooral in de eerste drie maanden van hun zwangerschap vaak moe terwijl ze helemaal niet veel bewogen hebben.  Die moeheid  wordt veroorzaakt door de verandering van de hormonen in het lichaam. Andere oorzaken kunnen zijn bloedarmoede of tekort aan foliumzuur of ijzer. Hier kan je tabletten mee naar huis voor krijgen.
Misselijkheid
Misselijkheid kan vooral in de eerste vier maanden veel voorkomen. Als je minder of niets gaat eten wordt de misselijkheid alleen maar erger.
Tip:
Verdeel je maaltijden in kleine maaltijden over de dag. De misselijkheid kan dan minder worden.
Brandend maagzuur
Sommige vrouwen krijgen last van brandend maagzuur. Als er veel koffie sinaasappelsap of vet eten wordt gegeten/ gedronken kunnen de klachten erger worden dus voorkom vet eten en drink iets ander dan koffie en sinaasappelsap.
 
Verstoppingen
Als je zwanger bent dan werken je darmen trager. Doordat je darmen trager werken poep je minder vaak en gaat je ontlasting zich ophopen (verstopping in de darmen). Als je ijzertabletten slikt kunnen de klachten erger worden. Als je wilt dat de klachten minder worden dat moet je veel fruit rauwkost en vezelproducten eten.
Aambeien
Aambeien zijn uitstulpingen van het darmslijmvlies, vlak voor de anus. Aambeien kunnen jeuken en pijn doen. Persen kan de klachten verergeren. Probeer daarom verstopping en harde ontlasting te voorkomen.
 
Een harde buik
Als je zwanger bent kunnen je spieren in je buit uitzetten bij inspanning, dan krijg je een harde buit. Het worde de harde buik genoemd. Als je je buik weer ontspant is de harde buik weg.
Rugpijn
Tijdens de zwangerschap verander je gewicht dat komt doordat je een hele zware buik krijgt doordat je je het gewicht van de buik steeds met je mee moet dragen kan je er veel last van je rug en bekken krijgen. Als de pijn heel erg word kan je pijnstillers slikken om de pijn te verminderen maar niet te veel want dat kan slechte invloed hebben op je baby.
Meer vaginale afscheiding
Als je zwanger bent is het heel normaal dat je meer vaginale afscheiding hebt. Als de afscheiding een abnormale kleur of geur heeft en u jeuk of andere klachten bij het geslacht heeft moet je contact opnemen met een arts want misschien ben je wel besmet met een virus!
 
Vaak plassen
Hoe langer je zwanger bent hoe groter je buik wordt. Als je buik groter wordt zet de baarmoeder dus uit en dan betekend dat de ruimte in de buik kleiner wordt. Daardoor komt er meer druk op je blaas te staan waardoor je vaker naar de wc moet.
 
Spataderen
Sommige vrouwen krijgen last van spataderen. Als je vaker beweegt en oefeningen doet verminderd dat de spataderen
Stemmingswisselingen
Als je zwanger bent veranderen je hormonen en dat kan stemmingwisselingen veroorzaken. Je kan plots heel blij of juist heel prikkelbaal of boos worden.