Rianne, Robin en Serena

De pil

De pil is een anticonceptiemiddel dat zeer betrouwbaar is, maar er is steeds een zeer kleine kans dat je nog steeds zwanger kan raken. Ook beschermd de pil niet tegen geslachtsziekten.

De pil is het meest gebruikte anticonceptiemiddel in België en Nederland. Dat is vooral te wijten aan het feit dat de pil niet alleen zorgt dat je niet zwanger raakt, maar het zorgt er ook voor dat je maandelijkse menstruatiecyclus goed te regelen is en voor vrouwen die veel klachten hebben zoals veel pijn,veel bloedverlies brengt de pil ook redding. In zo’n geval raad de arts je ook de pil aan.

De pil moet gedurende drie weken elke dag, maar er moet steeds 24 uur tussen elke genomen pil zitten, het is dus de bedoeling dat je elke dag op hetzelfde tijdstip de pil inneemt.

Werking:

  • De pil zorgt ervoor dat er geen eisprong is , de pil onderdrukt de eisprong en als er geen eitje is om bevrucht te worden dan kan je ook niet zwanger worden.
  • Moest er dan toch een eitje bevrucht raken dan zal de pil zorgen dat de baarmoederwand veranderd zodat het eitje zicht niet kan nestelen in de baarmoeder.
  • De pil zorgt er ook voor dat het baarmoederslijm dikker wordt zodat de zaadcellen er veel moeilijker doorheen komen.

Het probleem van de pil is dat je je steeds zeer strikt aan de gebruiksaanwijzing moet houden, als je dit niet doet wordt de kans op zwangerschap vergroot.

Voordelen

- Betrouwbaar middel (99,9%)

- Je kunt je menstruatie plannen

- Je menstruatie is nu zeer regelmatig en vaak minder heftig

- Als vrouw heb je de bescherming zelf in de hand


Nadelen

- Het beschermt niet tegen SOA’S

- Je krijgt hormonen binnen

- Je moet er elke dag aan denken

- Verhoogde kans op trombose

- Kan vervelende bijwerkingen hebben.