Rianne, Robin en Serena

Abortus

Bij een abortus beeindig je het zwangerschap. Een abortus wordt gedaan onder een plaatselijke verdooving na de verdooving voel je niet zo veel pijn. De pijn die je hebt lijken op de pijnlijke steeken die je ook tijdens je ongesteld heid hebt.

Het plegen van een abortus heeft wel risico's er kan namelijk een infectie in de baarmoeder ontstaan. Om die te voorkomen krijg je na de abortus een antibioticum mee om er voor te zorgen dat klachten weg blijven. Er wordt soms gezegd dat abortus kan leiden tot onvruchtbaar heid DAT IS NIET WAAR als de operatie goed gaat kan dat geen schade hebben voor de baarmoeder en eierstokken. Na de abortus kan je wel rugpijn buikpijn en koortshebben.

Voorkomen van infecties:
– de eerste twee weken geen tampons gebruiken
– de eerste twee weken geen geslachtsgemeenschap hebben
– de eerste twee weken niet baden of zwemmen, douchen mag wel

 

Informatie over de kosten van een abortus

Abortus wordt bijna altijd vergoed voor vrouwen die in Nederland wonen. Abortus in een kliniek krijgt u vergoed op grond van de AWBZ, de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Uw zorgverzekeraar regelt dit. Deze wet vergoedt hoge ziektekosten. Het gaat om kosten waarvoor u zich niet kunt verzekeren via de zorgverzekering. Iedereen die in Nederland woont of werkt heeft recht op vergoeding van AWBZ-zorg. Vrouwen die in het buitenland wonen, moeten een abortus zelf betalen.