Rianne, Robin en Serena

Condoom

Het condoom schuif je voor het vrijen om de penis van de man, let op dat je dit goed doet! (zie de gebruiksaanwijzing, deze zit altijd bij de verpakking)
Condooms worden in alle soorten en maten verkocht, met ribbels bijvoorbeeld. Ook zijn er zogenaamde funcondooms te koop, deze zijn meestal niet zo veilig!
Het is ook belangrijk om een condoom te gebruiken bij orale seks, hiervoor zijn condooms verkrijgbaar met een smaakje. Het condoom is samen met het vrouwencondoom het veiligste voorbehoudsmiddel.

Voordelen

- Beschermt tegen SOA én zwangerschap

- Geeft geen hormonen af


Nadelen

- 2 tot 12 % wordt ondanks het gebruik van een condoom toch zwanger

- Mannen vinden vrijen met condoom vaak minder lekker

- Het is een nare onderbreking tijdens het vrijen

- Funcondooms zijn niet veilig

- Condooms zijn gemaakt van latex, waar sommige mensen allergisch voor zijn.

 

Tips voor het gebruik van het condoom.

  1. Zorg ervoor dat er nog geen contact met de vagina is geweest nadat je de condoom aan brengt ,dus eerst condoom dan pas contact met de vagina.
  2. Pas op met scherpe voorwerpen zoals nagels,horloges die kunnen schade aan de condoom toebrengen . Vele jongeren steken hun condoom in het vakje waar hun kleingeld zich bevind ,doe dat niet want het condoom kan beschadigingen oplopen.
  3. Doe de voorhuid naar beneden voordat je de condoom aanbrengt
  4. Druk het reservoir dicht bij het aanbrengen zodat er geen lucht meer in het reservoir zit.
  5. Let op dat er op de verpakking van het condoom het CE label staat, dat wil zeggen dat het aan de Europese kwaliteitsnormen voldoet.
  6. Let op dat de vervaldatum van het condoom niet verlopen is anders is het condoom niet meer geschikt en betrouwbaarheid.
  7. Nooit 2 condooms over elkaar aandoen, dat verhoogt de kans op beschadiging en scheuren van het condoom.