Spiraaltje

Het spiraaltje is een ankervormig voorbehoedsmiddel dat in de baarmoeder van een vrouw wordt geplaatst. De tijd dat een spiraaltje kan blijven zitten in de baarmoeder hangt af van het model en dat is meestal tussen de 5 tot 10 jaar. Het is dan zo goed als onmogelijk zwanger te raken, het is nooit helemaal zeker. Het inbrengen van een spiraaltje gebeurt altijd door een gynaecoloog of arts.

Het spiraaltje zorgt er niet voor dat je beschermt bent tegen geslachtsziektes omdat de geslachtsdelen nog steeds rechtstreeks met elkaar in contact komt. Ook ben je niet beschermd tegen SOA’S.

Er zijn twee soorten spiraaltjes namelijk:

  • Koperspiraaltje
  • Hormoonspiraaltje

Een koperspiraaltje is een spiraaltje dat uit koper bestaat. Het koperspiraaltje zorgt ervoor dat de spermacellen minder beweeglijk worden. Ook veranderd het baarmoederslijmvlies, waardoor het eitje zich niet kan innestelen. Het koperspiraaltje wordt de laatste jaren niet meer gebruikt om dat de vrouwen er heel veel last van hebben.

Een hormoonspiraaltje bevat een hormoon dat de groei van het baarmoederslijmvlies vertraagd. Ook de slijm in de baarmoederhals word dikker, daardoor kunnen spermacellen moeilijker naar binnen. Het hormoonspiraaltje is beter dan het koperspiraaltje.


Werking:

Koperspiraaltje

Doordat er een vreemd voorwerp in de baarmoeder zit wil het lichaam dat afstoten door dat proces zal er een onstekekingsreactie zijn in de baarmoeder en daardoor zal er zicht ook geen bevrucht eitje in kunnen nestelen.

Hormoonspiraaltje

Het hormoonhoudend spiraaltje heeft dezelfde werking als het koperhoudendspiraaltje maar daar komt nog eens bij dat het hormoon dat het spiraaltje afgeeft de groei van het baarmoederslijmvlies afremt.

 

 

Voordelen

- Voor 99% betrouwbaar.

- Je hoeft 5 jaar lang niet aan anticonceptie te denken.

- Zodra het is verwijderd kun je meteen weer zwanger worden.


Nadelen

- Bij veel vrouwen verergert de menstruatie.

- Beschermt niet tegen SOA’S.

- Het inbrengen kan onprettig zijn en gebeurt onder plaatselijke verdoving.

- De eerste maanden is er kans op tussentijdse bloedingen.